Thursday, July 22, 2010

puerto rico


Puerto Rico, secara rasmi digelar Komanwel Puerto Rico (bahasa Sepanyol: "Estado Libre Asociado de Puerto Rico"), ialah sebuah kepulauan yang terletak di Caribbean timur laut di antara Republik Dominican di sebelah timur dan Kepulauan Virgin di sebelah barat, hampir 1,280 batu (2,000 km) dari pinggir laut Florida (tanah besar Amerika Syarikat yang paling dekat). Kepulauan ini merangkumi pulau utama Puerto Rico (daratan yang paling kecil, tetapi yang ketiga terbesar dari segi jumlah penduduk Greater Antilles). Greater Antilles pula terdiri daripada Cuba, Hispanola, Jamaica, Puerto Rico dan sebilangan pulau yang lebih kecil, termasuk juga sebilangan kai, dengan yang paling besar merupakan Mona, Vieques, dan Culebra.

Penduduk-penduduk Puerto Rico kekadang merujuk kepada pulau mereka sebagai Borikén, atau kelainan Sepanyolnya, Borinquen, iaitu nama yang digunakan oleh orang asli Taíno. Boricua, istilah terkini, berasal daripada nama Taíno bagi pulau ini dan biasanya dipergunakan untuk memperkenalkan diri sebagai orang Puerto Rico. Status politik Puerto Rico ialah Komanwel Amerika Syarikat,[1] sebuah wilayah teratur tak diperbadankan, dengan status politik [2][3] yang "memperuntukkan pemerintahan sendiri terhadap hal ehwal dan pentadbiran dalam negeri, tertakluk kepada bahagian-bahagian Perlembagaan dan undang-undang Amerika Syarikat.[4] Rakyatnya adalah warganegara Amerika Syarikat. Puerto Rico mengamalkan bentuk kerajaan republik [1] dan tertakluk kepada bidang kuasa dan kedaulatan Amerika Syarikat.[5][6][2]

Sifat perhubungan politik Puerto Rico dengan Amerika Syarikat kini merupakan tajuk perdebatan yang sedang berlangsung di Kongres Amerika Syarikat serta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.[7][8] Menurut laporan Pasukan Petugas,[9] Puerto Rico ialah wilayah teratur tak diperbadankan yang dimiliki oleh Amerika Syarikat, tertakluk kepada kuasa-kuasa perhimpunan pleno Kongres Amerika Syarikat dan dengan hak untuk mengasaskan sebuah perlembagaan untuk pentadbiran kerajaan dalam negeri serta perkara-perkara yang benar-benar bersifat tempatan.


Cogan kata: Bahasa Latin: Joannes Est Nomen Eius;
Bahasa Sepanyol: Juan es su nombre
Lagu: La Borinqueña
Lokasi Puerto Rico
Ibu negara
(dan bandar raya terbesar)
San Juan
Bahasa rasmi Bahasa Sepanyol and Bahasa Inggeris
Kerajaan Komanwel
- Gabenor Aníbal Acevedo Vilá
Kemerdekaan Tiada (A.S. wilayah dengan status Komanwel
- Air (%) 1.6
Penduduk
- Anggaran Julai 2005 3,912,055 (126)
- Banci 2005 3,913,054
KDNK (PPP) Anggaran 2005
- Jumlah $72.37 billion (68)
- Per kapita $18,500 (N/A)
Mata wang Dolar Amerika Syarikat (USD)
Zon waktu AST (UTC-4)
- Musim panas (DST) Tiada DST (UTC-4)
Internet TLD .pr; .us
Kod panggilan 1-787 dan +1-939Monday, July 19, 2010

sesebuah karya yg dihasilkan kalau tiada propaganda..adalah sesuatu yang membuang masa

mungkin orang lain x perasan...tapi itu adalah realiti yang sedang dihadapi..kerna setiap karya yang kite selalu buat dan hasilkan mesti ada maksud disebaliknya..atau niat tuk menyampaikan sesuatu kepada orang len.propaganda tu maybe xdela nampak sgt tapi isi itu mesti mengenai sesuatu yang dirasai oleh kita ketika buat sesuatu karya..jikalau sesebuah karya itu dibuat atas dasar suka suka..mungkin hasilnya tidak sebaik mana kerna ia bukan hasil dari idea atau kepuasan sesorg yang menghasilkannya..

berkat

kadang kadang kita cuba tuk pastikan sesuatu perkara itu berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang masalah..kite detail kan segala langkah..kite perhalusi segala cara..dan jalankan dengan sebaik mungkin..namun..belum tentu ia akan dapat dilaksanakan dengan sempurna..tanpa ada sebarang masalah..kita juga sering menyangka yang masalah itu kite mampu selesaikan dengan mudah tanpa apa masalah lagi namun ia masih lagi belum selesai..pernah kite terpikir pasal tuah? nasib?kadang2 ia nampak tak logikal tapi dari satu sudut yang lain..ia mungkin mempengaruhi sesuatu keputusan yang telah kite buat..tanpa kite sedar..so kesimpulan dia..didalam sesuatu urusan yang kite lakukan..50% adalah dari hasil usaha kite sendiri dan 50% adalah dari tuah atau nasib sama ada ia menyebelahi kita atau tidak..dengan erti kata lain..diberkati atau pown tidak!
amin....

maaf!

kadang2 kita marah sgt...
tapi kadang2 kemarahan kita itu hilang camtu saja..
disaat satu ketika kita pernah marahkan da sgt2..
tp bila kita berada di depan dia..perasaan marah itu hilang..
aku cuba tuk hilangkan perasaan benci itu..
kerna aku dah sedar dan nampak akan kekuatan hubungan itu..
xmungkin dapat dipisahkan..
aku sedar dan cuba tuk perbaiki semula..
kesilapan aku itu..
walaupun pada dasarnya bukan aku yg salah..
tapi atas dasar tanggungjawap..
aku ingin meminta maap..
dan ingin perbaiki semula perhubungan itu..
dengan harapan akan ada jalan penyelesaian antara hubungan hakiki itu..
cuma cara nya saja aku masih lagi sangsi..
kerna aku x yakin dgn diri aku yang aku mampu tuk betulkan keadaan itu..